Lombrosiana

Een uitleg door en voor studenten bij de keuzevakken die gedoceerd worden aan de studenten Criminologie. Niet alle keuzevakken zijn ingevuld, doordat we niet bij elk vak iemand vonden met de nodige ervaring in dat vak. Deed u een vak dat hier niet ingevuld staat, dan kan u steeds een mailtje met de nodige uitleg sturen naar studie@lombrosiana.be. Deze pagina bevat voornamelijk keuzevakken uit de 2e bachelor Criminologie, al zullen er waarschijnlijk, door de recente verschuivingen, enkele andere keuzevakken ook uitgelegd zijn.

Overzicht van de historische kritiek

Prof: M.Boone
Beschrijving: Dit vak staat al lange tijd bekend als een erg interessante keuze.

Sociale en politieke leerstelsels

Prof: S. Zemni
Beschrijving: Een zeer interessant vak. Je leert denkbeelden van bepaalde periodes beter te begrijpen adhv de context en de situatie uit die tijd. Dit door verschillende personen en stromingen te behandelen, zoals Marx, Lenin, nationalisme, Mao... Je ziet heel wat personen, maar als je vanaf het begin 'fiches' maakt van de personen die je ziet, dan is het examen zeker te doen, je moet ze goed uit elkaar kunnen houden. De prof is geweldig en de lessen zijn ook heel interessant en de studiebegeleiding bij dat vak is ook goed. Ik vermoed ook dat de prof milder is als je het vak als keuzevak volgt, want ik en enkele andere studenten, hadden hoge cijfers, terwijl we dat helemaal niet verwachtten. Echt een aanrader, maar je moet dit vak echt wel bijhouden, want het is wel wat, maar zeer boeiend.

Sociale agogiek

Prof: L. Bradt
Beschrijving: Sociale agogiek behandelt de verzorgingsstaat en alles daaromtrent, het is dus wel een aanrader voor mensen die zich interesseren in de welvaartstaat, sociale zekerheid, sociaal werk... De cursus is een 200 pagina's en de leerstof is niet echt moeilijk, het is dus zeker haalbaar. Het is wel niet echt een blokvak, op het examen werd meermaals naar toepassingen (voorbeelden die je zelf moet bedenken) gevraagd.

Personen- en familierecht

Prof: G.Verschelden
Beschrijving: Dit is een vak die rechtstreeks uit de 3e bachelor rechten komt. Als je dit vak dus volgt heb je dus de ideale mogelijkheid om eens een knipoogje te werpen naar een van de talrijke rechtsstudenten rondom u. Het is erg interessant en handelt over alles omtrent echtscheidingen, familiale zaken, enz...Let wel op, onderschat dit vak niet, dit staat in het derde jaar rechten bekend als een moeilijk vak. Zeker als je als criminoloog zonder stevige "rechten"-basis dit vakje als een keuzevakje beschouwt kan je zwaar in de problemen geraken. Aan de andere kant , als je na je studies de richting Rechten er bij wilt nemen is dit een van de 4 vakken die je moet doen om later je bachelor verkort in een jaar te kunnen doen.

Arbeidsrecht

Prof: W.Van Eeckhoutte
Beschrijving: Ook hier geldt hetzelfde verhaal als bij Familierecht en zit je dus weer bij de 3e bach rechten. Het wordt aanzien als iets minder zwaar dan Familierecht maar het is wederom niet te onderschatten. Het valt eventueel te leren zonder handboek en dus enkel met je slides en samenvatting. Zo weet je direct wat belangrijk is en wat overbodig is.

Europees Recht

Prof: I. Govaere
Beschrijving: En ook hier geldt nogmaals hetzelfde als bij Arbeidsrecht en Familierecht. Wel moet hier opgemerkt worden dat het hele vak aan de hand van cassussen wordt uitgelegd en dat ook hier de "bekende" samenvatting erg interessant is. Ook de Europese actualiteit volgen is handig

Engels voor criminologen

Prof: K. Van Den Eede
Beschrijving: Indien je goed Engels kan is dit een zeer makkelijk vak. Het wordt leuk gedoceerd maar wel eerder in een 'hogeschool' of 'klas' - sfeertje. Naar de lessen gaan is dus wel een must. Het examen valt goed mee, maar tijdens het semester krijg je ook wel een taak of twee. Je hoeft echter nu ook niet meteen een expert te zijn in de Engelse taal om dit vak te volgen.

Frans voor criminologen

Prof: P. Hadermann
Beschrijving: Sinds academiejaar 2012-2013 wordt dit vak gegeven door een nieuwe lesgeefster. Een hele aangename en interactieve sfeer, maar teksten voorbereiden elke week hoeft zeker niet. Regelmatig een aantal zinnen vertalen met de vocabulaire in, maar voor de rest valt dat goed mee. Er is 1 test grammatica en 1 test vocabulaire, samen goed voor 10 % van de punten, en een dissertatie van 800 woorden die je mondeling naar voor moet brengen. Ik heb dit vak zeker niet als enorme last ervaren. De lijst met woordenschat is uiteraard wel vrij uitgebreid.

Economie

Prof: B. Merlevelde
Beschrijving: Interessant vak, zeker als je nog geen economie hebt gehad in het middelbaar. Men begint echt bij de basis. De lessen zijn goed verstaanbaar, de grafiekjes die aan bod komen soms minder. Het examen is over het algemeen moeilijk voor criminologen (weinigen zijn er in eerste zit door), maar het is wel te doen indien je goed studeert en inzicht hebt in de materie.

Culturele antropologie

Prof: H. DeBock
Beschrijving: Dit vak is erg populair bij de studenten omdat het bekend staat als minder arbeidsintensief. Mits wat voorkennis ivm de examenvragen kan je hier erg hoge punten op halen. Je mag trouwens alles meedoen wat je hebt, van samenvattingen, Q&A, boek, ... Hij stelt maar 4 vragen, het is dus gewoon de kunst een goed inzicht te hebben in de vragen die men kan en zal stellen. De meeste studenten halen hier hoge cijfers zonder zich dood te werken.

Logica

Prof: J.Meheus 
Beschrijving: Logica is leren argumenteren, zinnen beter begrijpen. Dit wordt vooral gedaan door het maken van bewijzen en dergelijke. Je krijgt veel oefeningen, die niets met wiskunde te maken hebben, wiskundig zijn is dus zeker niet nodig. Als je het vak goed bijhoudt en naar de lessen gaat en uitlegt vraagt als je iets niet begrijpt, dan is het vak zeker te doen en zelfs 'leuk'. Als je het vak niet bijhoudt, dan kan je niet volgen in de lessen en dan kan het vak wel is tegenvallen. Je krijgt ook een CD, waarop je oefeningen kan maken, heel handig. Het examen is openboek (dus niet veel echt te kennen, vooral kunnen) en 10 punten staan op oefeningen, 10 punten op meerkeuze zonder giscorrectie.

Demografie

Prof: J. Lievens
Beschrijving: Demografie is een hoofdvak van de sociologie. Er wordt in gekeken hoe samenlevingen zich ontwikkelen op vlak van bevolking. Men leert er de veranderingen in bevolkingsaantal te verklaren aan de hand van verschillende verschijnselen waarmee we dagdagelijks worden geconfronteerd; migratie, sterfte, vergrijzing, geboortes,... Het vak vergt veel inzet en concentratie. De organisatie verwacht het maken van 3 taken om vaardigheden onder de knie te krijgen en de leerstof te vatten en toe te passen naar eigen kunnen en vermogen. Het is dus werk tijdens het jaar, maar een goeie voorbereiding naar het examen. Een aanrader als je bevolkingen wil begrijpen uit een grotere sociologische context.

Gerechtelijke geneeskunde

Prof: M. De Leeuw
Beschrijving: Zeer interessant vak gegeven door een zeer goede prof die ook nog steeds een wetsdokter is. Veel fotomateriaal en het examen is heel goed doenbaar zonder al te veel problemen. Het vak gaat vooral over de fysieke dood en verschijnselen die ermee gepaard gaan waarbij men dus vooral te maken krijgt met lijken en autopsies. Dit jaar was er echter geen autopsiebezoek wegens teveel inschrijvingen aangezien dit vak ook kan worden gevolgd vanuit andere richtingen.

Overige vakken

Volgde u een ander vak dat niet in de lijst staat? Help ons en uw medestudenten door uw ervaring met dit vak te mailen naar studie@lombrosiana.be

Je vindt meer informatie over alle beschikbare keuzevakken op volgende site: http://studiegids.ugent.be/2016/NL/FACULTY/B/BACH/BBCRIM/BBCRIM.html